Що відбувається з Apple?

 

Після неймовірного росту аж до 705 доларів якогось дня у вересні минулого року акції Apple падали повільно але стійко до вчорашнього дня. Деколи трошки швидше, коли були погані новини, деколи повільніше, але так собі сповзали вниз навіть важко сказати чому – здається якісь об’єктивні речі, плюс трохи непевності “а як же вони будуть без Джобса”.. Я вже писав, що перед Різдвом регулярно збивали акції вниз щоб заробити на рості по результатах різдвяного тижня. А тут раптом після публікації результатів чергового рекордного кварталу все просто довбанулось вниз аж на 12% по вчорашніх результатах, а сьогодні ще на 5% додатково, що загнало Apple вже назад під Exxon Mobile як найдорожчу компанію в світі. Все, Apple тепер №2.. Вчора як знаний Apple funboy я дістав купу запитань з цього приводу, тож довелось полазити пошукати офіційні результати Apple щоб зрозуміти що насправді сталось.

А сталась одна прикра штука, яка називається по-научному flat growth fear, тобто щось на зразок побоювання повільного росту. Ми пам’ятаємо як це було раніше: щокварталу Apple показувала якісь плани, а потім перевиконувала їх із величезним відривом. Звідти власне і почався той казковий ріст, який ми спостерігали минулого року. А тут раптом все змінилось. При тому що Apple показала новий рекорд доходів за останній квартал (55 мільярдів проти 46 минулого року), прибуток залишився таким самим (13,10 проти 13,06 минулорічний результат), а заробіток на акцію взагалі впав: 13,81 цього року проти 13,87 минулого. Це означає проблеми з витратами і можливо собівартістю продукції. Були якісь розмови про те, що в Китаї все дуже дорожчає і Apple тепер може мати цю проблему на голові не тимчасово. Були також розмови про те, що відразу після випуску нового iPhone, iPad та інших продуктів компанія має вищі витрати і все це було віднесено власне на останній квартал. Дехто згадує сварку з Samsung і нестачу комплектуючих (проблема з логістикою дійсно помітна!) Важко сказати де правда, але креативні фінанси Apple чомусь вирішили показати власне такі цифри і відповідно ринок вибрав (натурально) консервативний сценарій. Вперше за багато років аналітики занизили результати просто неймовірно, аж важко повірити, що говорять про ту саму найстабільнішу фірму, яка навіть під час найгірших криз якось умудрялась вирулювати без страшних втрат і проблем. На поточний квартал вже запрограмували спад прибутковості в порівнянні з минулим роком. PE зараз 10 – це при тому що під час ейфорії воно було здається біля 30 (Google має 16 зараз наприклад і це ніби здорове співвідношення).

aapl25.01.13

Моя думка? Ну скажу чесно, я теж переживаю за те, як компанія буде тепер виглядати без вар’ята Джобса і без вар’ята Форсталя. Але все це стосується все-таки трохи більш віддаленого майбутнього. В корпоративному бізнесі є певна інерція і я не вірю що Apple не здатна продукувати чудові пристрої та програми для своїх покупців. Об’єктивно – це найбільш стабільна та іновативна організація в світі, яка робить шикарні продукти і як би не хаяли і не наганяли на 5-й iPhone – це чудовий девайс і якщо купувати новий телефон, то це тільки 5-й iPhone без жодного сумніву. iPad, iMac, нові версії MacOS – просто фантастичні, їм немає рівних і жодна 8-ма Вінда не зрівняється по швидкості та якості враження від користування. Я не фінансовий аналітик, я айтішник і я бачу і вірю, що Apple має колосальний потенціал. Присутність всіх Андроїдів і Люмій теж потрібно – здорова конкуренція породжує кращі продукти для нас, споживачів. Але іновація як виходила, так і буде виходити найближчим часом з боку Apple, я не маю жодних сумнівів з цього приводу.

Найближче майбутнє покаже нам все, що ми маємо побачити і зрозуміти…

Залишити коментар